VAN WATER NAAR “DRIE HOEFIJZERS KLASSIEK”:
Water
Voor het brouwen van bier gebruikt met 4 basis grondstoffen. Water, graan (mout), hop en gist. De basis voor elk bier is uiteraard het water. In de omgeving van Breda ligt een groot waterwingebied. De kwaliteit van het in en om Breda gewonnen water is bijzonder goed en voldoet aan de normen waar ook bronwater aan moet voldoen. Het brouwwater in de Beyerd komt dus gewoon uit de kraan.
Mouten
Van de granen die worden gebruikt bij het brouwen vormt gerst het hoofdbestanddeel. In de mouterij wordt dit vochtig gemaakt en daardoor zullen de gerstekorrels gaan kiemen. Hierbij veranderen er een aantal zaken in de korrel. Er worden o.a. enzymen gevormd die later zullen zorgen voor de omzetting van eiwitten in aminozuren en van zetmeel in suiker.
Wanneer de kiem voldoende gegroeid is (bijna net zo lang als de korrel), worden de korrrels verwarmd tot ca. 70 graden C. om het kiemproces te stoppen. Dit heet eesten. De gerst is nu gerstemout geworden. De mout is niet alleen bepalend voor de smaak van het bier dat gebrouwen wordt maar geeft het ook de gewenste kleur.
Hoe donkerder het bier hoe warmer de mout geeest is. Als de temperatuur van het eesten wordt verhoogd dan kleuren de gerstekorrels donkerder en krijgen we vanzelfsprekend een donkerder bier.
Klaren
De maisch wordt in een klaringskuip gedaan. Onderin deze kuip is een plaat met kleine gaatjes of sleufjes, waarop de vaste stoffen blijven liggen, en waar de vloeistof doorheen loopt. Deze plaat is het bovenste deel van de dubbele bodem. De vloeistof die doorloopt wordt opgevangen en in de kookketel gebracht. Deze vloeistof heet wort. Om de suikers goed uit te kunnen spoelen wordt van boven af met water van 80 graden C totdat de goede hoeveelheid wort in de kookketel zit. De op de filterbodem achtergebleven mout noemt men bostel. Van oudsher wordt bostel gebruikt als veevoeder, het is een eiwit- en suikerrijk graanproduct. Onze bakker bakt er mondjesmaat "bostelbrood" van, een stevig volsmakend brood.
Koken
In de kookketel wordt het wort samen met de hop anderhalf uur gekookt. Tijdens het koken komt de bitterheid van de hop in het wort, en verdwijnt het aroma door verdamping. Door de hop klonteren ook eiwitten samen, wat belangrijk is voor de helderheid van het toekomstige bier. De hop heeft tevens een conserverende werking op het bier. Een andere functie van het koken is het steriliseren van de wort.
Ongeveer 15 minuten voor het eind van het koken wordt nog wat aromahop toegevoegd. In dit laatste kwartier koken blijven de aromastoffen van deze hop in het wort.
Koelen
Na het koken moet het wort afgekoeld worden tot circa 17 graden C (voor bovengistend bier). Dit gebeurt door ijswater te laten stromen door een warmte wisselaar. Aan de ene kant gaat er hete wort en ijswater in en aan de andere kant komt er gekoelde wort en warm water uit.
Gisten
Het wort gaat in de open gistkuipen. De gist wordt aan het wort (temperatuur is 17 graden C) toegevoegd en de vergisting kan starten. Het is zaak dat de vergisting zo snel mogelijk op gang komt, om bacteriegroei te voorkomen. De vergistbare suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas, en het wort verandert in bier. De gistcultuur zal sterk groeien en een dik schuimdek zal op de vloeistof komen. Er zit leven in, en dat is duidelijk te zien! Na 3 tot 5 dagen neemt de gistingsactiviteit af en een deel van de gist zal bezinken.
Lageren
Daarna wordt het bier uit de gistingskuip naar de lagertank gepompt en op een lagere temperatuur (2 a 3 graden C) gebracht. Hier voltrekt zich een vorm van rijping en zullen door de lage temperatuur nog wat eiwitten stollen. Deze kunnen dan later uitgefilterd worden. Dit duurt voor "Drie Hoefijzers Klassiek" ongeveer een week.
Filtreren
Na de lager periode wordt het bier gefiltreerd. Hiervoor wordt het bier door een aaneenschakeling van fijne zeven gepompt die zijn aangemaakt met een filtreerproduct. Wij gebruiken hiervoor fijngemalen lava. Samen met water wordt dit rondgepompt in de filter en hecht zich vast aan de filterplaten. Zodra al het lava (volgens recept) is opgenomen laten we het water weglopen en kunnen we het bier filtreren. Het heldere bier wordt naar een gereinigde lagertank gepompt waar er koolzuurgas aan wordt toegevoegd.
Afvullen/Bottelen
Zodra het bier het gewenste koolzuurgehalte heeft is het klaar om gedronken te worden. De twee bovenste lagertanks zijn geschikt om rechtstreeks aangesloten te worden op de tapinstallatie in ons café en restaurant, verser kan niet. Daarnaast hebben wij ook de mogelijkheid om onze bieren af te vullen op fust of 75 cl. fles. Proost !
Aandeelhouders:
Tijdens de officiële opening van de brouwerij op 9 juni 2004 heeft de Beyerd 300 aandelen uitgegeven. Vaste gasten van de Beyerd konden hier op inschrijven. Voor deze gelegenheid waren drie speciale gasten uitgenodigd die o.a. officieel de eerste drie aandelen in ontvangst mochten nemen. Bisschop Muskens, Burgermeester van Breda Chris Rutten en Jack Verhoek (Voorzitter van het Centraal Brouwerij Kantoor).
Een aandeel van Brouwerij de Beyerd heeft een vaste waarde van € 50,00. De inkomsten van de aandelen zijn geïnvesteerd in duurzame brouwerijmaterialen te weten:
- Aankoop filterapparaat, juni 2004
- Aankoop flessenvulapparaat, februari 2005
Wij willen alle aandeelhouders hartelijk danken voor hun vertrouwen in De Beyerd en hen veel plezier wensen met hun en onze brouwerij.